Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A denevérről ez+az

2009.06.02
Madarakkal táplálkozó denevéreket figyeltek meg
Amikor egy csapat kutató, hat évvel ezelőtt azt állította, hogy a denevérek éjszaka képesek vándormadarakra vadászni, egyesek nem hittek nekik. Ám egy új kutatás most megerősítette ezen gyanút.
Az akár 45 centiméteres szárnyfesztávval rendelkező, óriás korai denevér - Nyctalus lasiopterus - a legnagyobb denevér Európában, mely nyáron főleg rovarokkal táplálkozik. Ám ősszel és tavasszal a denevérek figyelme az énekesmadarak hatalmas rajaira terelődik, melyek éjszaka vándorolnak, hogy elkerüljék a sólyomhoz hasonló ragadozókat.

Amikor 2001-ben, Carlos Ibanez spanyol kutató és csapata madártollakat talált a denevérek ürülékében, azt állították, hogy a denevérek madarakkal táplálkoztak. Ám más szakértők szerint a denevérek lenyelhették a levegőben lebegő tollakat is, melyeket rovaroknak vélhettek.

Raphael Arlettaz svájci kutató elmondta, kritikusan állt a spanyol bejelentéshez, mert szerinte a tollak fogyasztása nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a denevérek madarakat ettek. Arlettaz azt is elmondta, szerinte a madarak túl nagy testűek a denevérek számára ahhoz, hogy a földre kényszerítsék azokat. A kutatót az is zavarta, hogy a denevérek ürülékében nyoma sem volt csontoknak. Ibanez csapata erre azt mondta, hogy az állatok csak a melle húsát eszik meg, a többit otthagyják.
A kritikusok számára azt is nehéz volt elhinni, hogy az óriás korai denevér, mely zsákmányát repülés közben kapja el, ugyanezt képes lenne a madarakkal is végrehajtani. A denevérek rendszerint repülés közben kapják el a rovarokat és ölik azokat meg egyetlen harapással. Ez a rovaroknál be is válik, ám veszélyezteti az állat röptét, ha a zsákmányállat már nagyobb vagy mondjuk egy erősebb madár.


Izotópok segítségével a kutatók meg tudják állapítni, hogy mit evett egy állat, valamint a szén- és nitrogénizotópok különösen alkalmasak a táplálékforrások megállapítására. Az új kutatásban Ibanez és csapata a denevérek vérét tesztelte az év folyamán. Kiderült, hogy nyáron a denevérek főleg rovarokkal táplálkoztak, tavasszal néha madarakat is fogyasztottak, míg ősszel főleg a madarakból éltek. Még Arlettazt is meggyőzték az eredmények. Akkor csatlakozott a spanyol kutatókhoz, amikor hallott az előzetes eredményekről. A kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy az óriás korai denevér tényleg beépítette a madárhúst táplálkozásába, mivel a madárhús nyomai figyelhetőek meg szöveteiben. (Fotó: Ana García Popa-Lisseanu )

Ugyanakkor még senki nem látta ahogy a denevér röptében kapja el a madarat, mivel a vándormadarak 700 méteres magasság felett repülnek. A vándormadarak bőséges táplálékforrást jelentenek - mutatott rá Ana García Popa-Lisseanu kutató. Szerinte az a meglepő igazán, hogy mostanáig semmit nem tudtak ezen éjszakai táplálékforrás kihasználásáról. Emellett eddig egyetlen ragadozónál sem figyelték meg, hogy kihasználná ezen hihetetlenül változatos és bőséges táplálékforrást.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.