Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gatyás ölyv

2009.10.13


 

Fájl:Buteo lagopus 29283.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gatyás ölyv valódi cirkumpoláris elterjedésű faj, vagyis egy szélességi sávban a világon mindenhol megtalálható. Költ Skandinávia északi részén, Szibériában, Kamcsatkán, a Kurili-szigeteken, Észak-Amerikában, a Viktória-, az Erzsébet királynő- és a Baffin-szigeteken. Kedveli a bozótos, nyíres, füzes tundrát, de a száraz, köves területekről teljesen hiányzik.

Megjelenésre nagyon hasonlít a mi egerészölyvünkre, gyakran azzal együtt kis csapatokat is alkot. Leggyakrabban az Alföldön, azon belül is a Tiszántúlon fordul elő, de megfigyelhető a Dunántúlon is. Kedveli a réteket, mezőgazdasági területeket, parlagon hagyott mezőket.

Fészkelőhelyén legfőbb tápláléka a lemming, lemmingben gazdag években a telelő állomány is lényegesen nagyobb. Nálunk legfőképp mezei pockot, más rágcsálókat, alkalmasint dögöt fogyaszt. Jobbára októbertől márciusig tartózkodik hazánkban, de néha, kóborló példányok máskor is megfigyelhetők.
Gyűrűzési adatok alapján megállapították, hogy hozzánk főleg Lappföldről érkeznek a telelő példányok.

A gatyás ölyv (Buteo lagopus) a madarak osztályának vágómadár-alakúak (Accipitriformes)rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.Európa, Ázsia és Észak-Amerika északi részének tundráin és erdős tundráin él, rövidtávú vonuló, de enyhébb időben áttelel.

Testhossza 50-60 centiméter, szárnyfesztávolsága 120-150 centiméteres, testtömege 700-1600 gramm. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Faroktollainak töve fehér és fekete végszalajga van. A csűdje tollas.

Életmódja

Rágcsálókkal, elsősorban lemmingekkel táplálkozik. Egy helyben lebegve kiszemeli áldozatát, majd lecsap.

Fájl:Rauhfußbussard Küken.jpg

Szaporodása 

Május hónapi nászrepülés közben hallatják hangjukat. Lehetőleg a tavalyi fészküket foglalják el. Fészküket sziklapárkányra, ritkán fára vagy földre rakják. A fészek ágakból és gallyakból készül, melyet fűvel és mohával bélelnek ki. Fészakaljuk függ a táplálékállatok számától, általában 3-5 tojást rak, de bőség esetén a 9 darab sem ritka, lemmingek hiányában viszont esetleg nem is költ. Táplálékhiány esetén csak a legerősebb fióka éli túl a költést.Kárpát-medencei előfordulása 

Magyarországon októbertől márciusig rendszeresen előfordul, változó mennyiségben. A legtöbb télen viszonylag ritka, de egyes teleken jóval nagyobb mennyiségben is megjelenik. A legtöbbször az Alföldön észlelik.

Védettsége A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján mint sebezhető faj szerepel. Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 forint. (B

Fájl:Adlerbussard.jpg


Pusztai ölyv v. sasölyv (Buteo rufinus - Adlerbussard - Long-legged Buzzard): az egerészölyvtől nagyobb, 60-65 cm nagyságú vágómadárféle. A nyílt síkságokat kedveli. Afrikában telel, ahol érkezésével egy időben költenek a vöröscsőrű szövőpintyek, igy a pusztai ölyv ott teritett asztalra lel.

   Rendszerint a talajon, ritkábban magányos fán fészkel. Legközelebbi rokonától az egységesen zsemlyeszínű farka alapján lehet a legkönnyen megkülönböztetni. Az egész madár a sárgásbarna klf. árnyalatait mutatja, hosszanti, sötétebb barna csíkozással, a szárnyfedőkön foltokkal. Az evezők vörösesbarnák, foltok nélküliek.
   A csüd tollas. Egyedenként nagy változatosságot mutathat. Némelyiknél a test alul egyszínű barna. Az idősebbek feje rendszerint világos, s a farkuk mentes a keresztsávozástól. Előfordul fahéjvörös farokkal is.
   A kelet-európai alfajnál, B. b. vulpinus, mindig vöröses a farok és csak ritkán sávozott.
   Az alsó káva és a felsőn a kampó sötétbarna. 1992-ben lázba hozta a természetkedvelő madarászokat, hogy végre sikeres költését regisztrálhatták a Hortobágyon. Mert amúgy csak a nyári és a koraőszi hónapokban mutatkozik nálunk.
   Főként az Alföldön vadászik, elsősorban rágcsálók szerepelnek az étrendjén. És így már a hasznossága is indokolja a védelmét.
   Az eszmei értéke: 50 000 Ft. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.