Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hárpia

2009.10.27

HÁRPIA

 

A hárpia a sasok közül a legnagyobb és legerősebb. Méltán nyerte el a világ legfélelmetesebb ragadozó madara titulust, hisz képes majmokat és lajhárokat elragadni, majd minden nehézség nélkül a magasba emelkedni terhével.

Nagy testmérete ellenére (testhossza 100 centiméter, szárnyfesztávolsága 180-210 centiméter, testtömege 4400-9000 gramm között) szokatlanul mozgékony madár, így különösebb nehézség nélkül a fák koronái között cikázik az áldozata után. A tojó jóval nagyobb, mint a hím.

Felborzolható tollbóbitája van. Táplálékának mintegy harmadrészét lajhárok teszik ki, de sok más állatot is fog, például kígyókat, gyíkokat, arapapagájokat. A hárpiák gallyfészküket magasba, öreg fákra építik. Gyakran üldögélnek kiemelkedő fák ágain, és innen kutatnak zsákmány után. A trópusi őserdőkben él.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.