Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kakadu

2009.10.12

Kakadu

Kép Kép

Származási hely: Az északi Maluku-szigetek (Ausztrália közelében): Obi, Batjan, Halmahera, Tidore, Ternate.

Átlagos életkor: 50 év

Testnagyság (fejtetőtől farokvégig mérve): 46 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó írisze sötét vörösesbarna, a feje valamivel kisebb, mint a hím madáré.

Fészkeltetés: Legjobb eredményt természetes faüreggel érhetünk el, melynek mérete: 40 cm átmérojű, 150 cm magas. Költés közben agresszívvé válik. Költés közben fehérje igénye nagymértékben fokozódik, ezt pótolni kell, különben a felnevelendő fiókák látják kárát.

Tojások száma: 2

Kotlási idő: 29 - 33 nap

Kirepülési idő: 11 - 14 hét

Etetés: Napraforgómag, zab, kukorica, kendermag, dió, mogyoró. Ezen kívül sok gyümölcs, zöldeleség, lágyeleség, szépia.

Tartás, elhelyezés: Rendkívül erős csőrű madár, ezért ajánlott legalább 3 mm átmérőjű drótból készült volierben tartani. A volier légtere legalább 1,5 m3 legyen, de párban tartott madaraknál ennek a helynek a háromszorosát biztosítsuk. A szakirodalom szerint az ideális volier nagyság számára 6 x 2 x 2 m, védőházikóval felszerelve. Fagymentes helyen kiteleltethető (min 5°C ). Eléggé lármás madarak, sokan a legokosabb papagájok egyikének tartják. Mozgékony, gyorsan szelíddé váló madár. Beszédre megtanítható. A jó bánásmódot kedvességgel, szoros kötődéssel hálálja meg. Sokat, és intenzíven rágcsál. A jókedvű kakadu rendkívül szórakoztató társ lehet, különféle mutatványokat talál ki, illetve taníthatunk meg neki. Kalitkás elhelyezése nem javasolt, lakáson belül pl. egy 100 x 60 x 160 cm-es volier már elegendő lehet, ha rendszeresen kiengedjük a lakásban.

Egyéb tudnivalók: Ez a madár jelenleg a CITES II. besorolása alá esik, de a populáció csökkenése miatt, lehetséges, hogy hamarosan I. besorolásúvá lép elő. Erdőkben, nyílt fás vidékeken él elsősorban a partközelben, vagy mocsaras területeken. Párokban, vagy kis csapatokban fordul elő. Könnyű észrevenni, megközelíteni azonban nagyon nehéz, mivel óvatos, félénk madár. Röpte gyors, egyenes. Költési időszaka december és március közé esik, a tojó általában januárban rakja le a tojásokat, fészkét általában magasan ( 6m) pálmafák üregében rakja.

Forrás: ParrotLand

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.