Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSBÓBITÁS KAKADU

2010.05.17
 
Rendszertan
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család Kakadufélék (Cacatuidae)
Elterjedés:
Indonézia, Balitól Timor szigetéig és a Masalembu-szigeteken
 

Megjelenés:
Közepes méretű fehér kakadu. Bóbitája és arca narancsos színű.

Táplálkozás:
Nagyon félénk faj, párban vagy kisebb csapatokban él. Ahol több a táplálék, ott nagyobb csapatokat alkotnak. Magvakat, dióféléket fogyaszt.

Szaporodás:
A költési időszak őszre tehető. Fák törzseiben kialakított odúban költenek de mindig víz közelében. 2-3tojásból 24 nap alatt kelnek ki a fiókák.

Érdekesség:
Ez a faj is kedvelt társállat. Megritkulásához a nagyarányú illegális vadbefogás járult hozzá. Ázsiában tenyésztelepeken szaporítják őket, ahonnan sokszor szöknek el madarak. Így jöttek létre, mára már önfenntartó vadonélő állományai Szingapúrban.
Status
CITES I. A

 

A kakadu félékről általában
• a 3 nem összesen 21 fajt foglal magába
• Ausztrália szárat szavannáitól a trópusi esőerdőig elterjedtek, továbbá Indonézia és a Fülöp-szigetek adnak otthont számukra,
• középnagy és nagytesű papagájok
• kiváló hang és beszédutánzó képességgel rendelkeznek,
• gyümölcs és magevők,
• a kereskedelmi célú befogások sok faj állományait nagyon lecsökkentették,
• odúban költenek, általában magas fák törzseiben,
• kedvelt díszmadárnak számítanak, főként az ún. "fehér kakaduk”
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.