Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RÓZSAKAKADU

2010.05.17
Rendszertan
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család Kakadufélék (Cacatuidae)
Elterjedés:
Tasmania keleti részén és Ausztrália területén élnek.

Megjelenés:
30-35 cm hosszúságú madarak. Feje teteje és bóbitája halványrózsaszín, arcrésze, tarkója, nyaka és hasi oldala sötétebb árnyalatú. Szárnya, háta világosszürke, farka sötétszürke.

Táplálkozás:
Nagy csapatokban élnek, akár több száz fős is lehet a kolónia. Tápláléka magokból, gabonából, rügyekből és különböző rovarokból áll. A mezőgazdasági területeken nagy kárt okoznak.

Szaporodás:
Költési ideje február és május között lehet. Eukaliptusz levelekkel bélelt faodúban költenek. 3-5 tojást rak, amin 25-30 napig kotlik felváltva a költőpár. A fiókák öt hetesen ugyan kirepülnek az odúból, de szüleik még kb. ugyanennyi ideig, etetik őket.

Érdekesség:
Kártételükért a farmerek szinte hajtóvadászatot indítanak ellenük. Évente akár több százezres nagyságrendben is irtják.

 

A kakadu félékről általában• a 3 nem összesen 21 fajt foglal magába
• Ausztrália szárat szavannáitól a trópusi esőerdőig elterjedtek, továbbá Indonézia és a Fülöp-szigetek adnak otthont számukra,
• középnagy és nagytesű papagájok
• kiváló hang és beszédutánzó képességgel rendelkeznek,
• gyümölcs és magevők,
• a kereskedelmi célú befogások sok faj állományait nagyon lecsökkentették,
• odúban költenek, általában magas fák törzseiben,
• kedvelt díszmadárnak számítanak, főként az ún. "fehér kakaduk”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.