Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TANIMBAR VAGY GOFFINI KAKADU

2010.05.17
Rendszertan
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család Kakadufélék (Cacatuidae)
Elterjedés:
Indonézia (Tanimbar szigetek)

Megjelenés:
Ez a legkisebb kakadu. Fehér tollazata, csőre tövén lazacszínű. A nemek hasonlóak, csak íriszük alapján lehet megkülönböztetni őket. A tojók írisze ugyanis vöröses árnyalatú, a hímeké fekete.

Táplálkozás:
Erdőlakó madár. Mivel élőhelyei megritkultak a faj fennmaradássát veszély fenyegeti. Magvakból, gyümölcsökből áll a tápláléka.

Szaporodás:

28 napi kotlás után 2-3 fiókája 8 hétig marad az odúban.

Érdekesség:
A goffini kakadu egy nagyon jó kedvű, játékos madár. Állatparkunkban sikeresen szaporodik, fiókáit mesterségesen neveljük. Könnyen barátkozó, igazi társállat válhat belőle.

Status:
CITES I. A.A kakadu félékről általában • a 3 nem összesen 21 fajt foglal magába
• Ausztrália szárat szavannáitól a trópusi esőerdőig elterjedtek, továbbá Indonézia és a Fülöp-szigetek adnak otthont számukra,
• középnagy és nagytesű papagájok
• kiváló hang és beszédutánzó képességgel rendelkeznek,
• gyümölcs és magevők,
• a kereskedelmi célú befogások sok faj állományait nagyon lecsökkentették,
• odúban költenek, általában magas fák törzseiben,
• kedvelt díszmadárnak számítanak, főként az ún. "fehér kakaduk”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.