Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kakukk

2009.10.27

 http://www.edenkert.hu/termeszet/kakukkdrama-hova-kerul-a-kakukktojas-/171/1/kakukkdrama-hova-kerul-a-kakukktojas-_1.jpg
  http://talaldki.freeblog.hu/files/allati/mad0602.jpg

http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/csibus/uploads/fakusz_madar.jpg

Leírása

Gerle nagyságú, de nyúlánk, hosszú farkú madár. Hímje hamvas dolmánnyal, keresztbe rovott farkkal; hasafele fehéres, keresztbe futó hullámos csíkokkal. Tojója és ifja vörhenyes, feketéssel kihányva, így nagyon emlékeztet a vércsére, innen az a hit, hogy a kakukk őszre kelve vércsévé változik. Lába sárga, szeme tűzvörös, sárgán szegve, csőre feketés, szájzuga vöröses. Fészket nem épít soha és szaporításában igazi gazmadár, avval a csudálatos tulajdonsággal, hogy tojásának nagyjából színe és némileg alakja is hasonlít ahhoz a szegény madáréhoz, amelynek fészkébe becsempészi; de már az nem áll, hogy a tojást egészen azéhoz idomítja. Az elhelyezett, csempészett "fészekalja" kitehet egy kakukktól 20-22 tojást is, rendszerint azonban 11-12 között váltakozik.

Életmódja

Tápláléka szerint, mely mindenféle, leginkább nagyon kártékony rovarból, hernyóból, még a legszőrösebbekből is áll, a kakukk a leghasznosabb madár; annál is inkább, mert telhetetlen; de alább szállítja a hasznot azzal, hogy nagyon megviseli azoknak a kis hasznos madaraknak a fészkelését, akikhez tojásait és annak rendén fiát becsempészte.  A kakukktojó ugyanis kerületet választ, ott felkutatja az ökörszem, vörösbegy, a poszáták, a barázdabillegetők és mások fészkét, s ekkor tojni kezd idegenbe. Az odvakban fészkelők fészekaljához nem tudva hozzáférni, a földre tojja monyát, aztán csőrébe ragadja és becsempészi, ahova szánta. Ugyanaz a kakukk ugyanazon vidéken leginkább egyazon faj fészkeit keresi fel, és rendesen azon fajokét, amelyeknek fészkéből maga is kikelt volt.
Hirtelen növekedésével elhatalmaskodik, kilöki gyenge mostohatestvéreit.
Mindég a maga nevét kiáltja, de inkább "ha-hú"-nak hangzik, közbe kacagó szava is van.
A roskadozó emberről mondjuk: "Nehezen ér több kakukkszót."
A vénülő leányról meg: "Sokszor hallott már kakukkszót."
Vonuló madár s nálunk még jócskán van.
(Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról.)

A kakukk hossza 33 centiméter, szárnyfesztávolsága 55-60 centiméter és testtömege 110-130 gramm. A tollazata világos,hátán szürkéskék színű, szürkén csíkozott alsórésze hasonlít a karvalyéra, lehetséges, hogy ez a hasonulás egy formája, amivel a kakukk elijeszti a kisebb madarat a fészkéről, hogy saját tojását belerakhassa.

GYALOGKAKUKK

A kakukkfélék e hosszú lábú képviselője tud repülni, idejének nagy részét mégis a talajon tölti. Rövid távon több mint 30 km/h sebességet is elérhet. A sivatagban sétálva és szaladgálva igyekszik felzavarni a lehetséges áldozatokat: gyíkokat, kígyókat, madarakat, kisemlősöket, Bármit fog, erős, hegyes csőrének csapásával öli meg.

A ragadozók elől futva menekül: hosszú farkát kormánylapátként jobbra –balra mozgatva cikázik tova.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.