Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marabu

2009.10.13

Kép Nevét az afrikai muszlim szentek arab nevéből kapta.Afrikában a Szaharától délre él, egészen Dél-Afrikáig. Szavannák és mocsarak lakói, de az emberi településeket sem kerülik el.

Magassága 150 centiméter, szárnyfesztávolsága 320 centiméter, testtömege 9 kilogramm is lehet. Feje és nyaka kopasz, erős, ék alakú csőre és jellegzetes begyzacskója van. A begyzacskó vagy toroklebeny a nyaktól kiinduló, nagy kiterjedésű képződmény. Az orrlyukakkal összekötött légzsákoknak köszönhetően felfújható. A begyzacskó 40 centiméteres is lehet.

Életmódja 

A keselyűkkel vetélkedik a dögökön, de aktívan vadászik is, tápláléka rovarokból, halakból, patkányokból és kisebb madarakból áll, de megtámadja a flamingó, a kormorán és a pelikánévig él. fiókáit is, vagy kirabolja a fészküket. Széles szárnyaival nehézkesen repül, de a meleg légáramlatokat kihasználva nagyobb magasságokban is tud őrjáratozni. A marabu legfeljebb 20

Szaporodása  

Az ivarérettséget 3–4 éves korban éri el. A párzási időszak az esős évszak végén kezdődik. Évente egyszer költ, de nem minden évben. Fákra vagy sziklákra gallyakból építi fészkét, melyet levelekkel bélel ki. Fészekalja 2–3 fehér, pettyezett héjú tojásból áll. A tojásokon 30 napig kotlik mindkét szülő. A fiatal marabuk 116 nap múlva válnak röpképessé, de még néhány hétig a fészekben maradnak.

 

Ez a hatalmas, nem szép külsejű madár szárnyainak fesztávolsága majdnem három méter, ami egyik legnagyobb a szárazföldi madarak között. Elegáns siklórepülése éles ellentétben áll a talajon mutatott púpos és nem túl szimpatikus külsejével. Bár a gólyák közé tartozik a marabu viselkedése inkább a keselyűkre hasonlít. Nagy magasságban vitorlázva kutat a táplálék után. Jókora csőrével könnyen tépi szét a húst. Rózsaszínes vagy halványbíbor torokzacskóját (lebernyegét) a csőr tövétől mérve akár 35 cm-re is kitágíthatja. Magassága 1,2 méter, súlya 5-7,5 kg. Afrika a hazája.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.