Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keselyűről

2009.06.02
Ritka keselyűket találtak Kambodzsában
Kambodzsa távoli erdőségeiben egy csapat kutató Délkelet-Ázsia egyetlen ismert, keskenycsőrű keselyűcsoportjára bukkant egyéb, veszélyeztetett madarakkal egyetemben
A kolóniát múlt hónapban fedezték fel a Mekong-folyó keleti részén elterülő dzsungelben, Kambodzsa Stung Treng provinciájában. "Egy domb tetején találtuk meg a fészkeket, ahol két másik keselyűfaj egyedeit is megfigyelhettük" - mondja Song Chansocheat a kambodzsai Keselyűvédelmi Tervezet vezetője. A kormány tervezetét számos környezetvédelmi szervezet támogatja.

A kutatókat lenyűgözte azon tény, hogy más, globálisan veszélyeztetett madár- és főemlősfajokat is megfigyelhettek a régióban. A területen a kritikusan veszélyeztetett, keleti fehérhátú keselyű egyedei is előkerültek. Emellett kiszúrták még a Sarcogyps calvus keselyűfajt, az óriás íbiszt, és a veszélyeztetett sapkás langur főemlőst.

A kutatók szerint a keskenycsőrű keselyűk Délkelet-Ázsia egyéb részein is megfigyelhetőek, ám az egyetlen másik ismert kolóniát eddig csak Észak-Indiában figyelték meg. A kutatók azt hitték, a madarak Délkelet-Ázsia legtöbb részén kihaltak. A felfedezést követően a csapat intézkedéseket hozott, hogy megvédhessék a madarakat az orvvadászoktól és a tojásgyűjtőktől, most pedig a helyi közösségekkel tárgyalnak, hogy biztosítsák helyüket a hosszú távú konzervációs programban.

A keskenycsőrű keselyű az egyike azon számos keselyűfajnak Ázsiában, melyek az elmúlt 12 évben a kihalás szélére kerültek, miután olyan marhatetemeket fogyasztottak, melyeket egy gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezeltek, amely a madarak számára rendkívül mérgező.

A gyógyszer a keskenycsőrűek és egyéb keselyűfajok között 99 százalékos hanyatlást okozott, különösen Indiában. A gyógyszert fokozatosan elkezdték kivonni a forgalomból Dél-Ázsiában, ám nem olyan ütemben, mely biztosítaná a keselyűk regenerálódását. Mivel a gyógyszer Kambodzsában szinte egyáltalán nincs jelen, a szervezet szerint az ország biztosíthatja a madarak túlélését. A keselyűk egyébiránt számos veszéllyel néznek szembe, többek között a nagyobb testű emlősök vadászata miatti táplálékmennyiség csökkenésével, az élőhelyek elvesztésével és az orvvadászattal.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.