Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TROMBITÁS SZARVCSŐRŰ MADÁR

2010.05.08
Trombitás szarvcsőrű madár (Ceratogymna bucinator)
 
Rendszertan
Rend: Szalakótaalakúak (Coraciiformes)
Család Szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae)
Elterjedés:
Dél-Afrika, Uganda, Mozambik területein.
 

Megjelenés:
Közepes méretű madár. Tollazata fekete, háta fehér. Csőre fölött szürkés színű szarusisak található.

Táplálkozás:
Általában párban élnek. Gyümölcsökkel, rovarokkal, kisebb madarakkal, gerincesekkel táplálkoznak.

Szaporodás:
Monogám madarak. Költési idejük szeptember-október környékére tehető. Miután a pár megtalálja a megfelelő odút, a tojó betelepedik. A hím elkezdi sárral betapasztani az odú nyílását, csak egy kis rést hagyva. Ezen keresztül eteti párját amíg az kotlik 1-2 tojáson. Miután a fiatalok megerősödnek a tojó, feltöri a száraz, megkeményedett sárfalat s együtt repülnek ki.

Érdekesség:
A szalakóta félék rendjébe tartozik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.